Left ArrowWstecz

Czy to normalne, gdy mój 15-letni chłopak prosi mnie o podnoszenie bluzki? Jak się zachować?

Mam 14 lat na imię Monika. Od roku jestem z chłopakiem. Bardzo się lubimy, ale zaczął się ostatnio "dziwnie" zachowywać.

Poprosił mnie, abym podniosła bluzkę do góry (nie noszę jeszcze stanika). Zawstydziłam się, ale zrobiłam to, bo to mój chłopak. Chciał również, abym zdjęła spodnie, ale nie zgodziłam się. Czy to normalne zachowanie? On ma 15 lat, jak mam się zachować?

User Forum

Mona

2 miesiące temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Dzień dobry Mona,

na pewno nie powinnaś robić nic, co jest wbrew Tobie. 

Może warto porozmawiać o tym ze swoim chłopakiem, otworzyć się przed nim i jasno zaznaczyć, że nie jesteś gotowa na takie sprawy. Jeśli prawdziwie chce być z Tobą, to przyjmie tę informację do głowy. Na "bliższy" kontakt zdecydowanie macie jeszcze czas, a mam tu na myśli Wasz wiek ;)

trzymam kciuki,

Katarzyna Kania-Bzdyl

2 miesiące temu
Anastazja Zawiślak

Anastazja Zawiślak

Zachowanie Twojego chłopaka, który prosił Cię o coś, co sprawiło, że czułaś się zawstydzona, nie jest w porządku. 

To sygnał, że powinniście porozmawiać o swoich granicach. Granice są bardzo ważne w każdej relacji – to właśnie one mówią, co jest dla Ciebie okej, a co nie. Jeśli nie czujesz się komfortowo z jakąś prośbą, masz pełne prawo powiedzieć "nie" – i to jest w porządku.  

Chciałabym, żebyś wiedziała, że w zdrowej relacji obie osoby szanują swoje uczucia i granice. Jeśli coś budzi w Tobie dyskomfort, Twój chłopak powinien to zrozumieć i uszanować. Warto o tym porozmawiać – możesz powiedzieć mu, jak się czułaś w tej sytuacji, np.: „Czułam się zawstydzona, kiedy mnie o to poprosiłeś. To dla mnie za wcześnie i chciałabym, żebyśmy respektowali moje granice”.  Nie masz żadnego obowiązku, żeby zgadzać się na prośby chłopaka (tylko dlatego, że jesteście razem i jest Twoim chłopakiem), jeśli nie jest to zgodne z Tobą i tego nie chcesz. 

Jeśli czujesz, że potrzebujesz porozmawiać o tym z kimś dorosłym, możesz zwrócić się do osoby, której ufasz – rodzica, nauczyciela lub pedagoga szkolnego. Warto, by ktoś wspierał Cię w takich sytuacjach.  

Trzymaj się ciepło!  

Anastazja Zawislak

Psycholog

2 miesiące temu
Urszula Jędrzejczyk

Urszula Jędrzejczyk

Dzień dobry, 

jeśli czujesz, że prośba twojego chłopaka, w jakiejkolwiek kwestii, jest dla Ciebie na ten moment nie w porządku i nie czujesz przestrzeni na spełnienie jego oczekiwań, to pamiętaj, że jest to jak najbardziej OK i jak najbardziej masz prawo powiedzieć STOP. Nikt z bliskich, jak i obcych osób nie powinien mieć prawa do tego, aby wywołać w tobie poczucie zawstydzenia. 
Rozumiem też, że odmowa swojemu chłopakowi, może być trudna, ale w budowaniu zdrowej relacji z bliską nam osobą, bardzo ważne jest to, aby obie strony czuły się bezpiecznie ze sobą. Jeśli tylko jedna osoba ma "fun" z czegoś, co robicie razem i nie przyjmuje emocji drugiej osoby, to nie jest to w porządku.   
Jeśli masz przestrzeń, zachęcam Cię do porozmawiania o tej sytuacji ze swoim chłopakiem i powiedzeniem mu, jak się czułaś w tej sytuacji. Dodatkowo zachęcam Cię do pomyślenia o swoich potrzebach, jakie masz w związku z byciem w tej relacji i próbą ustalenia swoich granic. 

Życzę Ci dużo zdrowia i pozdrawiam serdecznie
Ula Jędrzejczyk 

2 miesiące temu
Beata Matys Wasilewska

Beata Matys Wasilewska

Dzień dobry

Obydwoje jesteście na etapie, w którym seksualność rozbudza się i stanowi obszar ciekawości. Jest to jednak obszar niezwykle delikatny i wymagający gotowości z obu stron. 

Jeśli czujesz zawstydzenie, niestosowność to są to oznaki, że nie jesteś jeszcze w pełni gotowa na doświadczenie w obszarze seksualnym. Warto porozmawiać o tym z chłopakiem. 

Jeśli wykaże się zrozumieniem i nie będzie na ciebie naciskał, do czasu, aż sama nie będziesz chciała zbliżać się do niego bardziej fizycznie, to jest to relacja godna zaufania. Jeśli będzie wywierał presję i oczekiwał od ciebie zachowania, na które nie jesteś gotowa, przemyśl czy chcesz konturować relację.  

Relacja powinna być budowana na zaufaniu i wzajemnym zrozumieniu.

Pozdrawiam

Beata Matys Wasilewska

2 miesiące temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Mam 25 lat i jestem dziewicą.Strasznie się tego wstydzę.
Mam 25 lat i jestem dziewicą. Strasznie się tego wstydzę. Czy to normalne że nawet nigdy nie miałam chłopaka w tym wieku i że nigdy z nikim nie uprawiałam seksu?
Moja dziewczyna boi się chodzić do szkoły
Moja dziewczyna ma problem społeczny (boi się chodzić do szkoły Z czego udało mi się dowiedzieć niestety nie wie czemu tak jest... Bardzo boi się że znowu nie chodząc do szkoły zawiedzie rodziców i psychologa.. Chciałbym bardzo jej pomóc ale nie wiem jak. Sam chodzę do psychologa, ale chce się tu zapytać bo czuje się bardziej komfortowo. Pomagam jej czułymi słowami że ją kocham itd. próbuję ją wspierać ale nie wiem czy to dobrze robie... Moja dziewczyna ma 15 lat jakby miało coś w tym pomoc.
Chce mi się płakać z byle powodu - czy to normalne?
Czy to normalne że z byle powodu chce mi się płakać? Nigdy tak nie miałem. Ciężko mi się odnaleźć z takiej sytuacji. Smutek i rozżalenie utrzymuje się już od jakiegoś tygodnia
Mam 11 lat, a płaczę z każdej najmniejszej rzeczy. Każdy mi zwraca uwagę, a ja nie umiem nad tym zapanować.
Chciałbym się zapytać czy płakanie z totalnie błahej rzeczy albo małej kłótni jest normalne, bo nie wiem jak z tym walczyć i bardzo mnie to dręczy i każdy mi zwraca uwagę, a ja nie mogę nic z tym zrobić, mam 11 lat.
Mam 14 lat i chciałabym wejść w związek z byłym chłopakiem. Czy to dobry pomysł?
Mam 14 lat i nie wiem co mam zrobić. Kiedyś w szkole poznałam pewnego chłopaka i weszliśmy w związek, ale zerwaliśmy. Mówił mi, że dalej mu się podobam i on teraz chyba znów mi się zaczyna podobać. Czy to dobry pomysł, żeby zacząć wszystko od nowa? Sądzę, że byliśmy wtedy młodsi i nie do końca wiedzieliśmy, co robimy, a teraz zaczynamy dorastać, ale nie jestem pewna czy tak jest, dlatego proszę o pomoc w tej kwestii. Co powinnam zrobić?
Jestem ojcem 16-letniego syna. Rodzice jego dziewczyny przekraczają granice. Czy to norma zachowania?
Witam. Jestem ojcem 16- letniego chłopca. Syn ma dziewczynę 15 lat. Jej rodzice bardzo zabiegają o to, by mój syn dobrze się u nich czuł, są z nim na ty i angażują go w każdy możliwy sposób, by trwał przy ich córce. Wspólne wyjścia na spacer z psem lub na mecz tak, ale z rodzicami dziewczyny, a nie z nami. Dodam tylko, że mają problemy z córką, która też nie jest chętna do wspólnego spędzania czasu z rodzicami, a spędza z nimi czas tylko wtedy, kiedy w tych "imprezach" uczestniczy jej chłopak, czyli nasz syn. Przeprowadziłem rozmowę z ojcem dziewczyny prosząc go, żeby ograniczyli z żoną kontakty z naszym synem - odsunęli się i dali nastolatkom przestrzeń do budowania znajomości. Niestety to nie ustaje i na moje prośby pozostają głusi. Czy jest to normalna sytuacja? Czy tylko nam rodzicom wydaje się to dziwne i niewłaściwe? Przyjaciele i znajomi, których pytamy o całą sytuację tylko szeroko otwierają oczy i nie wierzą, że coś takiego w ogóle jest możliwe. Proszę o komentarz opisanej sytuacji, bo już nie wiemy czy to my jesteśmy dziwni, czy to norma zachowania.
Jako dorosły mężczyzna przebieram się za osobę w ciąży. Czy to normalne?
Witam serdecznie. Jestem mężczyzną i od dziecka podobają mi się brzuchy ciążowe i sam też się tak przebieram od kilku lat. Czy to normalne, że mam takie skłonności? Mogę odpowiedzieć na dodatkowe pytania.
Czy zaśnięcie przy chłopaku, przytulanie się leżąc, w wieku 14 lat jest normalne?
Dzień dobry. Mam 14 lat, niedługo 15. Poznałam przyjaciela i oby dwoje czujemy do siebie coś więcej. Ostatnio jak się spotkaliśmy to prawie zasnęliśmy obok siebie. Zastanawiam się co powinnam uważać o przytulaniu się, zasypianiu o bok. Czy jest to w porządku czas czy na to jest za wcześnie? Mama mi zawsze mówi że nie mogę, że jestem za młoda żeby zasnąć przy chłopaku. Nie wiem co o tym sądzić może i ma rację ale bardzo szczęśliwa czuję się przy nim. Prosiłabym o radę
Czemu czterolatek przeklina?
Proszę doradzić czemu mój czterolatek nie chce przestać przeklinać?