Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Czy w zaburzeniach adaptacyjnych warto stosować tylko Trittico przy jednoczesnym przepisywaniu Seronilu?

Przy zaburzeniach adaptacyjnych jest sens branie tylko Trritico? Jak jest przepisany seronil jeszcze ?
Ewelina Ewa Janowicz

Ewelina Ewa Janowicz

Dzień dobry,

jeżeli ma Pani wątpliwości co do zaleceń lekarza, warto wrócić do niego z pytaniami lub zasięgnąć opinii innego psychiatry. Lekarz dobiera odpowiednie leczenie w oparciu o Pani objawy oraz historię medyczną, inne choroby towarzyszące.

Pozdrawiam

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Dzień dobry. 

W farmakoterapii zaburzeń adaptacyjnych kluczowe jest ścisłe trzymanie się planu zaleconego przez lekarza psychiatrę, ponieważ te dwa leki pełnią zupełnie inne, uzupełniające się role.

Seronil to lek z grupy SSRI, którego zadaniem jest długofalowe działanie przeciwlękowe, poprawiające nastrój oraz ułatwiające adaptację do trudnej sytuacji życiowej – na jego pełne efekty czeka się zwykle kilka tygodni. Z kolei Trittico w małych dawkach jest przepisywany głównie doraźnie i wieczorem, aby wyciszyć układ nerwowy, ułatwić zasypianie i poprawić jakość snu, który przy zaburzeniach adaptacyjnych bywa mocno zaburzony. Przyjmowanie samego Trittico z pominięciem Seronilu może jedynie poprawić sen, ale nie rozwiąże leżącego u podłoża problemu lęku, napięcia i obniżonego nastroju w ciągu dnia.

Samodzielne modyfikowanie dawkowania lub rezygnacja z jednego z przepisanych leków jest niewskazana i może zaburzyć cały proces leczenia. Najważniejszym krokiem w zaburzeniach adaptacyjnych jest połączenie farmakoterapii z psychoterapią np w nurcie CBT, ponieważ leki jedynie wyciszają objawy, natomiast terapia daje realne narzędzia do poradzenia sobie z trudną sytuacją, która wywołała ten kryzys. Wszelkie wątpliwości dotyczące brania leków należy niezwłocznie skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym.

Z pozdrowieniami

Bożena Nagórska

Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Dzień dobry,

jeżeli pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości co do leczenia farmakologicznego to zachęcam do konsultacji z lekarzem psychiatrą. Przepisane leki są dobieranie indywidualnie do każdego pacjenta.

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Czerniawska - psycholog, psychoterapeuta CBT

Zobacz podobne

Nigdy nie korzystałam z usług psychologa. Jednakże czuje, że może nadszedł właśnie ten czas, aby pierwszy raz spróbować.
Witam, Nigdy nie korzystałam z usług psychologa. Jednakże czuje, że może nadszedł właśnie ten czas, aby pierwszy raz spróbować. Mianowicie rok 2022 był dla mnie nieco stresujący, ponieważ przygotowywałam się do matury, moim marzeniem było móc iść na studia. Gdy to się spełniło, wszystko się zmieniło... Od dłuższego czasu mimo poświęcanego czasu i naprawdę dużej chęci do zrozumienia wielu rzeczy nic mi nie wychodzi, często mam napady płaczu i na ten moment większość moich myśli jest negatywnych... Na co dzień borykam się też z napięciowym bólem głowy w skroniach, a więc to tylko nasila mój stres... Do tego w związku, w którym jestem już 4 lata, również dobrze się nie wiedzie. Zrobiłam się bardzo nerwowa i przykładam wagę do wszystkiego, co usłyszę od kogoś innego... Nie wiem, jak sobie z tym poradzić. Chciałabym mieć znowu pełną motywację i spokój w głowie, jednakże przez te ostatnie ciągłe niepowodzenia nie jestem w stanie pozytywnie myśleć... Dodam, że nie byłabym w stanie powiedzieć wszystkiego to, co odczuwam żadnej osobie nawet mi najbliższej, bo po prostu nie potrafię i od razu wywołuje łzy... Może ktoś byłby w stanie mi coś doradzić?
Mam 30 lat, strasznie męczą mnie natrętne myśli. Boję się, że mam schizofrenię
Dzień dobry, mam 30 lat, strasznie męczą mnie natrętne myśli. Boję się, że mam schizofrenie, ponieważ mam wrażenie, że wycofuję się ze społeczeństwa. Mam straszne lęki, negatywne myśli, ciągła gonitwa myśli, a najgorzej jest rano po przebudzeniu się i jak mam czas wolny i np. leżę z synem, oglądamy bajkę a tutaj te myśli - że wariuję, że jestem na coś chory, że mam raka albo że zrobię komuś krzywdę.
Czy mogę stosować ashwagandhę przy depresji leczonej lekami deprexolet i fluxemed?

Witam, leczę się od 2 lat na depresje i biorę leki deprexolet I fluxemed. Czy mogę brać ashwagandha?

Jak pomóc 30-letniemu synowi z nerwicą natręctw i pogorszeniem stanu mimo zmiany leków?
Dzień dobry jestem mamą 30 letniego syna który zmaga się z nerwica natrectw od 15 lat Od trzech lat ma zmienione leki na duleksytyna 90 mg i ketipinor 50mg w tym roku nastąpiło pogorszenie stanu niechęć,brak sił ,ciągle zmęczenie brak sensu życia Mimo zwiększonej dawki ketipinor 75 mg stan ten się pogorszył Nie wiem co mam robić w tym przypadku wizyta u psychiatry dopiero w sierpniu
Jak poradzić sobie z depresją spowodowaną samotnością i oskarżeniami o niedojrzałość?

Witam, moim problemem jest fakt, że jestem w depresji, a jedną z jej przyczyn jest samotność, z drugiej strony społeczeństwo mi wytyka (i słusznie), że jestem niedojrzała i mieszkam z rodziną. Nie wiem, jak wybrnąć z tego. Gdy mieszkam sama, od razu wpadam w duży smutek, bo rodzina to jedyne środowisko, jakie mnie akceptuje. To konflikt wartości: bycie w dużym smutku, kontra bycie osobą niedojrzałą. 

Czy leki byłyby jakimś kompromisem? Zlikwidowałyby smutek, gdy mieszkam sama i nie musiałabym już się tak przejmować moją potencjalną niedojrzałością.

kryzys w związku

Kryzys w związku – jak go przetrwać i odbudować relację?

Twój związek w kryzysie? To naturalny etap, który może wzmocnić relację. Poznaj sprawdzone strategie i porady ekspertów, by skutecznie przez niego przejść i odbudować więź. Czytaj dalej!