Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak odstawić dutilox w trakcie leczenia lęku i depresji?

Dzień Dobry. Od kilku miesięcy leczę się u psychiatry. Leczenie jest związane z tym, iż od długiego czasu, kilku lat odczuwam duży lęk przed ludzmi, życiem ( ciągłe muślenie co będzie, gdy np. utracę prace ), nie widzę sensu mojego sensu życia. Przy tym odczuwam silne bóle np. głowy. Nie jestem w stanie prawidłowo funkcjonować, proste zajęcia są dla mnie trudne do wykoniania. Lekarz przepisał mi lek dutilox, dawka 60 mg. Po około 4 tygodniach organizm się powoli przyzwyczaił do leku. Niestety w okresie upału bardzo się źle czuję. Zmniejszylam dawkę leku ale znowu żle się czuję psychicznie, znowu stan powrócił. Prosze o informację, czy mogę odstawić całkowicie lek?
Małgorzata Klimowska

Małgorzata Klimowska

Proszę jak najszybciej zgłosić się do swojego lekarza, nawet jeśli termin wizyty kontrolnej jest juz zaplanowany. Proszę zadzwonić do rejestracji i powiedzieć jak wygląda sytuacja. Tego typu leki mogą nasilać potliwość i zaburzać termoregulację, przez co upały stają się trudne do zniesienia. Możliwe, że własnie dlatego poczuła się Pani teraz trochę gorzej. Ale proszę nie podejmować decyzji o zmienia dawki na własną rękę. Duloksetyna bardzo silnie wpływa na układ nerwowy. Nagłe odstawienie leku lub nieprawidłowe zmniejszanie dawki może wywołać gwałtowne reakcje organizmu. 

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Natalia Nieć

Natalia Nieć

W takiej sytuacji najlepiej jak najszybciej skonsultować się z lekarzem psychiatrą. Każda zmiana dawkowania powinna odbywać się pod opieką specjalisty. Warto również pamiętać, że upały mogą wpływać na pogorszenie samopoczucia oraz nasilać niektóre skutki uboczne leczenia.
Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry

Nigdy nie odstawiamy leków zlecanych przez psychiatrę na własną rękę, ale robimy to pod pełną kontrola, gdyż nagłe odstawienie lub zmiana dawek może być dla pacjenta ciężkim przeżyciem. Każdy pacjent inaczej reaguje na dany lek. Mogą wystąpić niepożądane objawy fizyczne jak i psychiczne. Proszę iść do lekarza i prosić o pilna konsultację, może uda się porozmawiać telefonicznie? Nie wolno lekceważyć tego, co Pani napisała. W razie pogorszenia proszę udać się na SOR lub wezwać pogotowie ratunkowe. 

Sylwia Skibińska

Sylwia Skibińska

Dzień dobry,

Nie należy samodzielnie odstawiać ani zmieniać dawkowania leku bez konsultacji z lekarzem prowadzącym. Skoro po zmniejszeniu dawki ponownie nasiliły się objawy, warto jak najszybciej skontaktować się z psychiatrą i omówić zarówno pogorszenie samopoczucia, jak i złe samopoczucie w czasie upałów. Być może konieczna będzie modyfikacja leczenia lub zmiana leku.

Pozdrawiam,

Sylwia Skibińska 

Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Dzień dobry,

Czytając Pani wiadomość, widzę, jak bardzo jest Pani zmęczona tą sytuacją. Z jednej strony lek przyniósł poprawę, z drugiej pojawiły się trudności związane z upałami, a po zmniejszeniu dawki wrócił lęk. To zrozumiałe, że czuje się Pani zagubiona.Nie odstawiałbym leku samodzielnie. To, że po zmniejszeniu dawki objawy powróciły, jest ważną informacją dla lekarza i warto jak najszybciej się z nim skontaktować aby wspólnie poszukać najlepszego rozwiązania: czasem jest to zmiana dawki, a czasem samego leku.Chciałabym zapytać: czy pogorszenie samopoczucia pojawia się wyłącznie podczas upałów, czy zauważa je Pani również w chłodniejsze dni? Sądzę, że to może być cenna wskazówka dla lekarza prowadzącego. 

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Dzień dobry,

zachęcam do konsultacji z lekarzam psychiatrą. Z reguły samodzielne odstawianie leków nie jest dobrym rozwiązaniem.

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Czerniawska - psycholog, psychoterapeuta CBT

Joanna Michałek

Joanna Michałek

Dzień dobry,

najlepiej skontaktować się z lekarzem, zwłaszcza teraz w tych upałach, które są trudne dla naszego organizmu!

Nie wiem czy jesteś w terapii, ale dobrze by było zaopiekować te lęki nie tylko lekami.

Powodzenia!

dobrostan

Darmowy test na dobrostan psychiczny (WHO-5)

Zobacz podobne

Zaburzenia lękowe-ile trwa leczenie?
Witam ile sesji wymaga leczenie nerwicy lękowej. Dodam, że mój narzeczony jest po pierwszej wizycie. Był atak, ale już tak tym się nie martwił, jak to bywało wcześniej.
O jakich objawach i problemach zdrowotnych mam powiedzieć psychiatrce i psychoterapeutce? Chciałabym uzyskać jak najlepszą pomoc.
Czy psychiatrce albo psychoterapeutce należy powiedzieć o innych problemach zdrowotnych jakich doświadczamy? Ja mam ich cały szereg, też parę wstydliwych, nie wiem czy trzeba o nich wszystkich powiedzieć. U mnie to hemoroidy, grzybica paznokci, nieregularny okres, krótkowzroczność, nadwaga, rozstępy, wycięty woreczek żółciowy, wysoki cholesterol, refluks, wysoki puls (obniżany tabletkami), próchnica, ból dołu pleców i nóg podczas chodzenia, krzywa łopatka, nieestetyczna krostka na czole, słabe ręce, niedoczynność tarczycy (leczona tabletkami), łuszcząca się skóra za uszami. O czym z tej listy powinnam wspomnieć psychiatrze i psychoterapeutce, a co mogę spokojnie ominąć?
Fobia społeczna i depresja - mam wrażenie, że mój wygląd jest powodem do śmiechu i oceny.

Dzień dobry,czy odczuwanie,że ktoś się śmieje z mojego wyglądu, wybucha śmiechem na mój widok to może być związane z depresją i fobią społeczną?

Reakcja na niepokój - gryzienie kostek palców.
Czy to normalne, że gryzę kostki palców aby się uspokoić?
Panika przed snem - czy powinnam udać się na wizytę?
Mam 26 lat i mam co jakiś czas powracający problem uczucia paniki przed snem, nasłuchuje dziwnych odgłosów w domu, że zobaczę coś czego nie powinnam( zjawy, coś strasznego), czy to może mieć podłożę z dzieciństwa jak pamiętam byliśmy mali z kuzynem to babcia nas straszyła jak będziecie niegrzeczni to przyjdą po was diabły. Czy powinnam udać się z tym prblemem na wizytę
Przemoc

Przemoc - definicje, rodzaje i formy zjawiska

Przemoc to globalny problem dotykający miliony osób. Zrozumienie jej definicji, rodzajów i form jest kluczowe dla skutecznego przeciwdziałania. Poznaj skutki i rodzaje przemocy oraz dowiedz się, jakie są możliwości uzyskania pomocy dla ofiar.