- Strona główna
- Forum
- inne, kryzysy, zaburzenia nastroju
- Psychiatra...
Psychiatra wykluczył depresję, ale mam pustkę i brak siły do codziennych czynności - czy skonsultować się z innym specjalistą?
Pietruszqa
Bożena Nagórska
Dzień dobry.
Rozpoznanie psychiatry nie przekreśla tego, co naprawdę Pani czuje, ponieważ diagnoza nie zawsze uchwyci trudniejszy moment lub specyficzny stan w trakcie jednej wizyty. Poczucie pustki, brak energii i trudności w wykonywaniu codziennych czynności są autentycznym sygnałem, którego nie warto ignorować ani zbywać myśleniem, że to tylko wmawianie sobie problemu. Najlepszym krokiem będzie skonsultowanie się z psychologiem lub psychoterapeutą, który poświęci czas na dokładne przyjrzenie się Pani emocjom i pomoże zrozumieć źródło tego stanu.
Z pozdrowieniami
Bożena Nagórska
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Marcin Mazur
Warto wybrać się do psychologa. Z pewnością przeprowadzi szczegółowy wywiad. Przeanalizuje sytuację. Może zastosować testy diagnostyczne badające natężenie depresji, które pomogą w ostatecznej diagnozie.Z pewnością zaleci odpowiednie kroki.
Martyna Biała
Dobry wieczór,
jeśli odczuwa Pani trudności w codziennym funkcjonowaniu, zauważa u siebie wyraźnie gorsze samopoczucie, a pojawiające się objawy utrzymują się dłużej niż dwa tygodnie i dostrzega Pani zmiany w swoim zachowaniu lub funkcjonowaniu, warto rozważyć skorzystanie z pomocy specjalisty, np. psychologa.
Wizyta u psychologa nie oznacza zobowiązania do długotrwałej terapii. Już samo spotkanie i możliwość przyjrzenia się swojemu samopoczuciu, emocjom oraz temu, co może być źródłem doświadczanych trudności, może być ważnym doświadczeniem i pierwszym krokiem do lepszego zrozumienia swojej sytuacji.
Jeśli chciałaby Pani porozmawiać z kimś w sytuacji kryzysu lub uzyskać informacje o dostępnych formach pomocy, może Pani również skorzystać z całodobowej, bezpłatnej pomocy telefonicznej 800 70 2222 – Centrum Wsparcia dla Osób Dorosłych w Kryzysie Psychicznym (całodobowy, bezpłatny) oraz 116 123 – Kryzysowy telefon zaufania dla dorosłych (całodobowy, bezpłatny). Życzę Pani wszystkiego dobrego i spokojnego wieczoru.
Jagoda Jek
To, że psychiatra nie rozpoznał u Ciebie zaburzenia, nie oznacza, że wymyślasz swoje trudności. Jednocześnie samo rozpoznawanie u siebie objawów na podstawie informacji z internetu nie wystarcza, żeby stwierdzić depresję.
Brak energii, trudność w wykonywaniu codziennych czynności, utrata zainteresowań czy poczucie pustki mogą mieć różne przyczyny. Znaczenie ma m.in. ich nasilenie, czas trwania i wpływ na codzienne funkcjonowanie.
Jeżeli po wizycie nadal czujesz, że coś jest nie tak, jak najbardziej możesz skonsultować się z psychologiem. Nie musi to oznaczać, że poprzedni psychiatra się pomylił – psycholog może dokładniej przyjrzeć się Twojemu funkcjonowaniu, emocjom i temu, co aktualnie się dzieje. Jeśli okaże się, że potrzebna jest ponowna konsultacja psychiatryczna, będzie można do niej wrócić.
I spróbuj nie stawiać sobie pytania „czy sobie to wmawiam?”. Nawet jeśli ostatecznie nie będzie to depresja, Twoje samopoczucie i trudności nadal są realne i zasługują na uwagę.
~ Jagoda Jek, psycholożka
Eliza Śliwińska
jeśli doświadcza Pani objawów, które przypominają objawy depresyjne, zachęcam do konsuktacji Pani stanu zdrowia z innym specjalistą zdrowia psychicznego: psychiatrą lub psychologiem/psychoterapeutą. Jednym z wskaźników choroby jest odczuwane przez Pacjenta cierpienie. Jeśli odczuwa Pani objawy spadku nastroju, nawet jeśli nie spełniają diagnozy depresji istnieją też inne jednostki diagnostyczne które mogą lepiej opisać istotę Pani objawów. Czasem niedostatecznie precyzyjne oposanie objawów może utrudnić rozpoznanie stanu pacjenta. Zachęcam, aby spisała sobie Pani na kartce objawy, które Panią niepokoją, aby poczas konsultacji dokladniej opisać specjaliście czego Pani doświadcza i jakie ma Pani wątpliwości.
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Sam fakt, że psychiatra nie rozpoznał depresji, nie oznacza, że Pani trudności są „wymyślone”. Pustka, brak energii, utrata chęci i trudności w codziennym funkcjonowaniu warto potraktować poważnie, nawet jeśli ostatecznie ich przyczyną nie będzie depresja.eśli objawy utrzymują się dłużej lub wyraźnie utrudniają Pani życie, warto skonsultować się z psychologiem lub psychoterapeutą i dokładniej przyjrzeć się temu, co się dzieje. Można też ponownie porozmawiać z psychiatrą, szczególnie jeśli objawy się nasilają.Proszę nie próbować sama stawiać sobie diagnozy na podstawie tego, co Pani przeczytała w internecie. Pani cierpienie jest ważne niezależnie od nazwy, jaką ostatecznie otrzyma.Warto zapytać siebie: od kiedy czuję tę pustkę i co wtedy zmieniło się w moim życiu? oraz co jest dla mnie obecnie najtrudniejsze w codziennym funkcjonowaniu?
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Barbara Kalwasińska
Witam,
to, że psychiatra nie rozpoznał u Pani zaburzenia, nie oznacza, że odczuwane trudności nie są realne ani że je sobie Pani „wmawia”. Wiele trudności życiowych i emocjonalnych nie spełnia kryteriów diagnostycznych żadnego zaburzenia, ale to nie znaczy, że nie warto się nimi zająć.
Jeśli czuje Pani, że obecna sytuacja jest dla Pani trudna lub potrzebuje Pani wsparcia, może Pani skonsultować się z psychologiem – nie trzeba mieć diagnozy, aby z takiej pomocy skorzystać. Czasami wystarczą dwa lub trzy spotkania, aby spojrzeć na sytuację z nowej perspektywy i znaleźć pomocne rozwiązania, a czasami proces wsparcia wymaga więcej czasu – zależy to od rodzaju i nasilenia trudności oraz indywidualnej sytuacji.
Piotr Ziomber
Dzień dobry
Skoro lekarz psychiatra nie stwierdził depresji, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że cierpi Pan na dystymię. Aby lekarz zdiagnozował depresję, potrzebne są pewne warunki czasowe jak i objawowe. Dystymia jest bardzo bliska depresji i może pan sobie o niej poczytać w internecie. Jeżeli Pan ma obniżony nastrój to proszę suplementować witaminy D+K, magnez (dobrej jakości) oraz ashawanghe. Do tego morfologia, sprawdzenie tarczycy.
Sylwia Skibińska
Dzień dobry. To, że podczas jednej konsultacji psychiatrycznej nie rozpoznano zaburzenia, nie oznacza, że powinna Pani ignorować swoje samopoczucie. Trudności w codziennym funkcjonowaniu, brak chęci i poczucie pustki warto skonsultować z psychologiem, który będzie mógł dokładniej przyjrzeć się temu, co Pani przeżywa. Jeśli objawy będą się nasilały, warto również ponownie skonsultować się z psychiatrą.
Pozdrawiam,
Sylwia Skibińska

Zobacz podobne
Witam, jestem mamą 2,5 l chłopca i aktualnie jestem w 6 miesiącu ciąży. Z synem zaczęliśmy odpieluchowanie, ale niestety nie idzie nam, to jak trzeba, próbujemy drugi tydzień i syn zamiast do nocnika to zrobi siusiu i kupkę w spodnie, a następnie chce siadać na nocnik, jak jest już po fakcie i nie wiem, co mam dalej z tym zrobić czy po prostu przez cały dzień nie naciskać, żeby usiadł wcześniej, tylko poczekać aż sam zrozumie czy jakoś go inaczej zachęcać, już brakuje mi cierpliwości i siły.
Drugie pytanie, jakie mam, to czy nieleczona depresja i stany lękowe wpływają jakoś na dziecko, które noszę pod sercem?
Czy lepiej może uda się po leki do specjalisty?
Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam