Jak poradzić sobie z lękiem i stresem samodzielnymi technikami?
Kasia

Jakub Redo
Pani Kasiu,
Istnieje wiele technik relaksacyjnych i strategii radzenia sobie ze stresem, które można stosować samodzielnie.
1. Mindfulness – pomaga wyciszyć umysł, zredukować natłok myśli i zwiększyć świadomość ciała i oddechu
2. Ćwiczenia oddechowe – oddychanie pudełkowe, oddychanie naprzemienne
3. Inne techniki relaksacyjne – trening autogenny Schultza, Progresywna Relaksacja Mięśni Jacobsona
Mimo wszystko zachęcam Panią do rozważenia wizyty u psychologa. Specjalista pomoże w wypracowaniu bardziej spersonalizowanych strategii radzenia sobie ze stresem. Warto pamiętać, że wizyta u psychologa nie musi wiązać się z długotrwałą psychoterapią. Pojedyncze konsultacje również mogą być pomocne.
Wszystkiego dobrego!
Jakub Redo

Urszula Małek
Pani Katarzyno,
stres i nerwy mogą mieć silny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto spróbować wprowadzić do codziennego życia praktyki, które pomagają się uspokoić i lepiej radzić sobie z napięciem. Ważnym krokiem może być znalezienie aktywności, które sprawiają Pani przyjemność i pozwalają oderwać się od problemów. To może być spacer, praca w ogrodzie, czytanie książek czy słuchanie muzyki.
Można też poświęcić kilka minut dziennie na świadome oddychanie: powolne, głębokie wdechy i wydechy mogą skutecznie uspokoić nerwy. Pomocne również może być zapisywanie swoich myśli i emocji w formie dziennika, może to być sposób na zrozumienie tego, co najbardziej wywołuje stres.
Aktywność fizyczna, nawet w umiarkowanej formie, potrafi skutecznie obniżać poziom napięcia. Warto także próbować wprowadzać zmiany w podejściu do trudnych sytuacji np. traktować je jako wyzwania do rozwiązania krok po kroku, a nie jako zagrożenia.
Najważniejsze jednak to być dla siebie wyrozumiałym i nie wymagać od siebie perfekcji. Każdy ma swoje granice, a ich szanowanie może być pierwszym krokiem do lepszego radzenia sobie z codziennym stresem.
Pozdrawiam,
Urszula Małek

Martyna Jarosz
Dzień dobry Pani Katarzyno,
poniżej kilka strategii i technik relaksacyjnych:
1. Regularna aktywność fizyczna pomaga redukować poziom stresu i poprawia samopoczucie. Może Pani spróbować spacerów, jogi, biegania lub dowolnej formy ruchu.
2. Głębokie oddychanie i progresywne rozluźnianie.
3. Dobrze przespane noce mają ogromne znaczenie dla zdrowia psychicznego. Proszę starać się utrzymywać regularne godziny snu i stworzyć sprzyjające warunki do odpoczynku.
4. Znalezienie czasu na swoje pasje i hobby może być świetnym sposobem na relaks. To może być cokolwiek, co sprawia Pani radość, od czytania książek po malowanie czy ogrodnictwo.
5. W redukcji stresu ulgę może przynieść rozmowa z kimś zaufanym, np. przyjaciółka, bliski członek rodziny.
6. Jeśli możliwe, proszę starać się unikać sytuacji i osób, które wywołują u Pani stres. Znalezienie zdrowych granic może być kluczowe.
7. Praktykowanie uważności, czyli skupienie się na chwili obecnej i akceptacja swoich myśli i uczuć bez oceniania, może pomóc w zmniejszeniu poziomu stresu.
Pani Katarzyno, każda osoba jest inna i to, co działa dla jednej osoby, niekoniecznie musi działać dla innej.
Warto eksperymentować i znaleźć metody, które najlepiej będą odpowiadać Pani potrzebom.
Trzymam mocno kciuki! Dużo siły i wytrwałości :)
Martyna Jarosz
psycholog

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Jak sobie radzić z przewlekłym stresem?
Dzień dobry,
jak radzić sobie ze stresem i lękiem przed kontaktem z ludźmi? Jestem osobą zamkniętą w sobie i nie potrafię swobodnie rozmawiać z ludźmi. Bardzo się stresuje, gdy mam z kimś porozmawiać paraliżuje mnie lęk. Często jest tak, że mam taką blokadę, że nie wiem co powiedzieć. Czuję lęk, że powiem coś nie tak i z reguły tak się dzieje, wtedy przychodzą myśli, że jestem beznadziejna. Myślałam o tym, żeby pójść na terapię, ale wtedy jest dokładnie tak samo, gdy myślę o tym, żeby się zapisać, paraliżuje mnie taki lęk, że nie jestem w stanie nic zrobić i odpuszczam. Jest mi ciężko tak normalnie rozmawiać z ludźmi, a co dopiero rozmawiać o moich problemach.
Nie wiem, co mam robić jak to przezwyciężyć.
Pracuję w naprawdę wymagającym środowisku, gdzie tempo jest szalone, a wymagania ciągle rosną. Coraz częściej czuję, jak dopada mnie chyba wypalenie zawodowe.
Codzienny stres związany z obowiązkami i ogromną presją zaczyna mnie przytłaczać.
Zmęczenie, brak motywacji i problemy z koncentracją to teraz moja codzienność. Zastanawiam się, jak sobie radzić ze stresem, który nie daje mi spokoju. Boję się, że jeśli nic z tym nie zrobię, moje zdrowie psychiczne może się załamać.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, jak sobie radzić w tej sytuacji.
hej, od długiego czasu mam poczucie, że muszę się ciągle doskonalić w pracy. czuję, że mam w sobie syndrom Supermana, bo wydaje mi się, że muszę być najlepszy we wszystkim, co robię. nie mogę sobie pozwolić na żadną słabość. to mega stresujące i zaczyna powoli odbijać się na moim życiu zawodowym i prywatnym. często pracuję po godzinach, a nawet w weekendy, bo wydaje mi się, że nie mogę sobie pozwolić na chwilę odpoczynku. chciałbym dowiedzieć się, jak radzić sobie z tą presją i stresem, żeby nie skończyć wypalony zawodowo. czy znacie jakieś techniki, które pomagają to ogarnąć? takie uczucia? słyszałem, że są jakieś techniki relaksacyjne i medytacja, ale nie jestem pewien, czy nadają się dla mnie i nie wiem, co jeszcze warto robić. pozdrawiam serdecznie, piotr