Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak radzić sobie z bólem głowy przy myśleniu o pasji? Szukam hipnoterapeuty w Małopolsce

Kiedy myślę o pewnej rzeczy, od razu zaczynam czuć uciążliwy ból głowy, albo gniecenie po lewej stronie koło czoła. Nie chcę rezygnować z tej rzeczy, bo to moja pasja, ale za każdym razem kiedy o niej myślę czuję ten ból, a potrafi on trwać godzinami, w zależności ile o tym myślę. Myślałam o Hipnoterapii, ale jest ona strasznie droga. Byłam już u trzech psychoterapeutów i żaden mi nie pomógł. Polecacie jakiegoś dobrego hipnoterapeutę, najlepiej w małopolsce i okolicach Krakowa? Mam dość ciągłego życia z bólem głowy.
Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Dzień dobry.

Opisany ból głowy związany z myślami o pasji może mieć podłoże psychosomatyczne i być reakcją organizmu na ukryty lęk lub presję, dlatego w pierwszej kolejności warto skonsultować problem z neurologiem, aby wykluczyć przyczyny somatyczne. Jeśli szuka Pani sprawdzonego hipnoterapeuty w Małopolsce, warto zweryfikować jego certyfikację w oficjalnych stowarzyszeniach np. Towarzystwie Hipnozy Terapeutycznej i Badań nad Hipnozą lub poszukać psychoterapeuty pracującego w nurcie somatycznym. Włączenie pracy z ciałem i technik regulacji układu nerwowego może pomóc odczarować pasję i uwolnić Panią od nawracającego napięcia.

Z pozdrowieniami

Bożena Nagórska

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Wiktoria Woldan

Wiktoria Woldan

witam 😊 

Opisuje Pani/Pan sytuację, w której konkretne myśli lub skojarzenia wywołują nie tylko dyskomfort emocjonalny, ale również wyraźne objawy fizyczne. Takie reakcje mogą występować w przebiegu silnego stresu, napięcia czy lęku, jednak na podstawie samego opisu trudno jednoznacznie określić ich przyczynę.

Zwraca uwagę fakt, że ból pojawia się regularnie w odpowiedzi na określony temat i utrzymuje się tak długo, jak długo koncentruje się Pani/Pan na tych myślach. W takiej sytuacji warto rozważyć nie tylko dalszą pomoc psychologiczną, ale również konsultację neurologiczną lub lekarską, jeśli nie była dotąd przeprowadzona. Rozumiem, że wcześniejsze doświadczenia terapeutyczne mogły być rozczarowujące. Nie zawsze oznacza to jednak, że pomoc psychologiczna nie może okazać się skuteczna. Czasami kluczowe jest dokładniejsze zrozumienie związku między objawem fizycznym, emocjami i konkretną sytuacją, która go uruchamia. Natomiast też na forum nie ma możliwości rekomendowania :/ konkretnych specjalistów. Życzę Pani/Panu, aby udało się znaleźć przyczynę tych dolegliwości i uzyskać skuteczne wsparcie! 

pozdrawiam serdecznie 

PSYCHOLOG | WIKTORIA

Jagoda Jek

Jagoda Jek

Ból, który pojawia się w związku z samą myślą o określonym temacie, może być bardzo niepokojący i wyczerpujący. Organizm potrafi reagować na silny stres, napięcie lub trudne skojarzenia również poprzez objawy fizyczne — np. napięcie mięśni, ucisk czy ból głowy. Nie oznacza to jednak, że każda tego typu dolegliwość ma wyłącznie podłoże psychiczne, dlatego warto również zadbać o konsultację lekarską, szczególnie jeśli ból jest nowy, nasilający się albo ma nietypowy charakter.

Jeżeli chodzi o hipnoterapię — u części osób może być ona pomocnym uzupełnieniem pracy nad lękiem, napięciem czy trudnymi skojarzeniami, ale nie jest metodą, która zawsze rozwiązuje problem i warto ostrożnie wybierać osobę prowadzącą. Dobrze, aby była to osoba z odpowiednim wykształceniem psychologicznym lub medycznym oraz doświadczeniem terapeutycznym, a nie wyłącznie ktoś oferujący samą hipnozę.

Zastanowiłabym się też nad tym, co dokładnie dzieje się w momencie, kiedy pojawia się myśl o tej pasji. Czy pojawia się lęk, napięcie, poczucie zagrożenia, presja albo jakieś trudne wspomnienie? Sam fakt, że trzy wcześniejsze terapie nie przyniosły poprawy, nie oznacza, że problem jest nierozwiązywalny — czasem znaczenie ma dobranie innego podejścia lub dokładniejsze przyjrzenie się temu, co podtrzymuje objaw.

Warto byłoby porozmawiać z terapeutą nie tylko o samym bólu, ale o całym mechanizmie: „myśl → reakcja organizmu → ból → unikanie”. Praca nad takim schematem może pomóc odzyskać możliwość czerpania przyjemności z rzeczy, która jest dla Pani ważna.

~ Jagoda Jek, psycholożka i seksuolożka

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry

Dlaczego właśnie hipnoterapia? Tak się składa, ze jestem hipnoterapeutą i u mnie ceny nie są zaporowe, jednak pracuję online i wcześniej próbuję znaleźć inne przyczyny. Hipnoza może być tylko dodatkiem do terapii, a przy wyborze hipnoterapeuty radzę zawsze sprawdzać kompetencje. Niestety, czytam o przypadkach, kiedy pacjenci szukają, gdyż chcą przerwać natychmiast swoje dolegliwości i trafiają do ludzi, którzy nie mają przygotowania psychologicznego. Praca w hipnoterapii to praca na podświadomości, a sam zawsze wcześniej robię dodatkowe wywiady i sprawdzam podatność na  czynniki transu. Hipnoza Ericsonowska potrafi być bardzo pomocna, ale jednocześnie trzeba się do niej przygotować i należy pamiętać, ze jedna sesja nie wystarcza, aby osiągnąć wymagane efekty. Piotr Ziomber

dobrostan

Darmowy test na dobrostan psychiczny (WHO-5)

Zobacz podobne

Witam mam 15 lat, od dwóch dni mam uczucie płytkiego oddychania, a gdy prawie zasypiam to "spadam".
Witam mam 15 lat, od dwóch dni mam uczucie płytkiego oddychania, a gdy prawie zasypiam to "spadam".
Czuję się wśród ludzi, w szkole nabuzowana. Bardzo przeszkadzają mi bodźce, a to denerwuje mnie grzywka, a to kołnierzyk poddusza. Jestem tym zmęczona.
Cały czas gdy jestem wśród ludzi, głównie w szkole, czuję się cholernie... nabuzowana? Cały czas czuję potrzebę poprawić bluzę, tu mi zamek przeszkadza, kołnierzyk poddusza, co chwilę poprawiam grzywkę i układam na boki, przez co pod koniec dnia mam zawsze poczochrane włosy i czuję się z tym jeszcze gorzej. Czy to są jakieś tiki nerwowe czy co? Chciałam się pozbyć ich źródła, na przykład zapuścić grzywkę, ale myślę, że zbyt się do niej przyzwyczaiłam i czułabym się gorzej. Mam 14 lat. Męczy mnie to wszystko, nie potrafię się na niczym skupić.
Temperament a uszkodzenie mózgu - czy jest tutaj jakiś wpływ?

Oto poprawiony tekst pod względem ortograficznym:

Dzień dobry. Ostatnio interesuję się tematem temperamentów i osobowości. O ile osobowość jest rzeczą dosyć plastyczną, to temperament jest stały i uwarunkowany genetycznie. W związku z tym chciałbym zapytać o to, czy temperament może się bardzo mocno zmienić w wyniku uszkodzenia mózgu, np. wypadku. Na przykład: spokojny i opanowany flegmatyk staje się po wypadku agresywny, działa impulsywnie i jest wyuzdany seksualnie. Czy to możliwe? A może jednak temperament, w tym wypadku flegmatyczny, może jakoś załagodzić skutki urazu? I czy to, jakie będą zachowania, zależy od tego, jaki kto miał temperament, czy raczej od miejsca urazu?

Mam 20 lat i odkąd pamiętam, miałam problemy z koncentracją i zapamiętywaniem
Witam serdecznie, mam 20 lat i odkąd pamiętam, miałam problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, jak i bazowaniem na tym, co powinnam pamiętać (często mylnie zapamiętuje fakty i trzeba mi coś powtarzać po kilka lub kilkanaście razy, a i tak jest ryzyko, że nie zapamiętam). Często w rozmowie tracę wątek i zapominam, co mówiłam. Wszelakie pasje są mocne i wciągają mnie dogłębnie, ale szybko ten zapał mija. Również czasami, mimo że gdzieś w głowie mam, że np. chłopak nie lubi o czymś słuchać, to mimo że to wiem to jakby mi się "nie stykały neurony" i mówię mu o tym, mimo że nie chce go wkurzać, a wiem, że go to wkurzy. Mam wrażenie, że z czasem to wszystko się nasila. Również widzę u siebie od około połowy technikum spadek ogólny nastroju i o wiele mniej chęci na cokolwiek. Np. kiedyś lubiłam gotować, a teraz z niechęci potrafię wstrzymywać się, że zjedzeniem czegokolwiek. Porównywałam objawy i pokrywa mi się albo ADHD, albo powikłania po tym, jak biologiczna matka piła w ciąży, czego nie byłabym w stanie potwierdzić, jedynie wiem to od matki adopcyjnej. Byłam u różnych lekarzy, ostatecznie przyjęło mnie dwóch, jedna nawiedzona poganiająca mnie na wizycie i polecająca iść do kościoła, a druga mówiąca, żebym się nie stygmatyzowała. Chce wiedzieć, czy mam jakieś zaburzenie i czy mogę to leczyć, bo objawy powyżej utrudniają mi funkcjonowanie. Gdzie mam się udać najlepiej na NFZ, bo krucho u mnie z kasą? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
Autyzm atypowy a leki Kwetaplex XR i Tegretol CR – czy można funkcjonować bez farmakoterapii?
DZIEN DOBRY, kolega stwierdzony ma spektum autyzmu- autyzm atypowy. bierze leki Kwetaplex XR 200 mg i tegretol cr 200. na co to leki ? według ulotek na dwubiegunówkę, czy kiedys z tych leków zejdzie przestanie brac ? ma wahania nastroju. problemu ze snem. czy w w ogóle można funkcjonować bez leków przy autyzmie ?
komunikacja

Umiejętności komunikacyjne – klucz do skutecznej komunikacji

Skuteczna komunikacja to klucz do sukcesu w życiu osobistym i zawodowym. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, czym są umiejętności komunikacyjne, jaką rolę odgrywają w naszym życiu i jak możemy je rozwijać.