- Strona główna
- Forum
- rodzicielstwo i rodzina, zaburzenia nastroju, związki i relacje
- Jak rozmawiac z...
Jak rozmawiac z mezem o objawach depresji w ciazy i przed narodzinami dziecka?
Michalina
Adela Lepsy
Dzień dobry, Michalino. To naprawdę dużo, szczególnie w 8. miesiącu ciąży. Warto zadbać nie tylko o męża, ale również o siebie i swoje potrzeby. Nie musi Pani brać odpowiedzialności za jego zdrowie - może Pani wyrażać troskę i jednocześnie stawiać granice.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Jagoda Jek
Dzień dobry, z opisu nie da się stwierdzić, czy Mąż ma depresję, ale opisane objawy zdecydowanie warto skonsultować z lekarzem lub psychiatrą. Nie musi Pani jednak przekonywać go do diagnozy ani terapii, jeśli on sam nie jest na to gotowy. Może Pani powiedzieć wprost: „Martwię się o Ciebie i widzę, że od dłuższego czasu jesteś bardzo zmęczony, źle śpisz i łatwo się irytujesz. Chciałabym, żebyś sprawdził, z czego to wynika”. Warto też postawić granicę: jego trudności mogą tłumaczyć część zachowania, ale nie oznacza to, że Pani ma znosić ciche dni czy zostać sama z odpowiedzialnością za relację i przygotowanie do narodzin dziecka. Jest Pani w ósmym miesiącu ciąży i sama potrzebuje teraz wsparcia, dlatego proszę zadbać również o własne zaplecze - bliskich, rodzinę czy swojego psychologa. Jeśli Mąż nie chce rozmawiać, może Pani zaprosić go do rozmowy, ale nie jest Pani w stanie wykonać tej pracy za niego.
~ Jagoda Jek, psycholożka
Nicole Piłat
Pani Michalino,
z pewnością trzeba się zastanowić skąd pochodzi reakcja męża na temat jego zdrowia psychicznego i stanu - czy nie dopuszcza do siebie możliwości że może mieć depresję? Czy coś się dzieje w jego życiu/pracy, co powoduje pogorszenie jego stanu? Można również się zastanowić jak wyglądają Państwa rozmowy -czy są one prowadzone komunikatem "ja" np. przez tą sytuację czuję samotność, uważam że nie mam wsparcia, potrzebuję pomocy i bliskości. Rozmowy potrafią być trudnym ale jakże ważnym elementem w relacjach. Ważna w tej sytuacji jest pamięć o sobie, swoich potrzebach. Pomimo aktualnego stanu męża, dbanie o siebie jest przejawem miłości do siebie jak i do dziecka. Warto przystanąć i zobaczyć w kim ma Pani wsparcie i co sprawia, że może Pani odpocząć. Powodzenia i pozdrawiam ciepło,
Nicole Piłat..
Konstancja Gromala-Wielek
Najważniejsze jest teraz to abyś ty czuła spokój. Może wydarzyło soe cos w zyciu męża co spowodowało takie zachowanie? Czy to wasze pierwsze dziecko? Może wlasnie przerasta go temat rodzicielstwa (koszty,czas itd.) Może warto właśnie tu znaleźć punkt zaczepienia do rozmowy. Ewentualnie porozmawiać na te tematy że za chwilke pojawi się dziecko i chcesz żeby wasza relacja sprostała temu :) są super materiały edukacyjne na ten temat :)
Jeśli jednak nie tu jest problem to warto porozmawiać z mężem i powiedzieć żeby zadbał o sowje zdrowie psychiczne przede wszystkim dla siebie ale także dla dzidziusia.
Pozdrawiam

Zobacz podobne
Czy to normalne narzeczony ze mną nagle zerwał? Teraz chce być sam, najpierw mówił, że chce naprawić swój mózg, a teraz to już chce być sam, nie chce wsparcia. Jak ja stwierdziłam, że ja wiem, że nie chce mnie w to wciągać, to stwierdził, że to nie o to chodzi i że chce być sam serio i musze iść dalej. Powiedziałam, że to wiem, że przez depresje I to minie tylko musi zacząć się leczyć, powiedział, że to nie ma znaczenia, jak powiedziałam, że czemu tak uważasz powiedział, że sam z siebie. I na prawdę nie chce wsparcia. Czy jeżeli dam mu przestrzeń to może zmienić zdanie? I będzie chciał wsparcia i przestanie się izolować ode mnie. Nie wiem, dlaczego się ode mnie izoluje, ale od kolegów nie i spędza z nimi dużo czasu. Zaczął też więcej pracować. Zawsze był wrażliwym chłopakiem, teraz się zmienił, mojej mamie pisał, że chyba ma depresje albo coś w podobnie. Do mnie powiedział, że mnie nie kocha i nie tęskni, jak zapytałam, czy tylko mnie to powiedział, że wszystkiego. Ja mam wrażenie, że on się świetnie bawi, nie chce rozmawiać twierdzi, że nie ma potrzeby i że to tylko źle wpływa na jego głowę. Ale ma wahania nastroju raz jest miły, a raz agresywny w rozmowie i jak sie spotkamy tak samo.

Asertywność – jak ją rozwijać i dlaczego jest ważna?
Asertywność może odmienić Twoje życie. Poznaj techniki, które pomogą Ci budować zdrowe relacje, chronić się przed mobbingiem i wyrażać potrzeby. Dowiedz się, jak stać się bardziej asertywnym i cieszyć się lepszą jakością życia osobistego i zawodowego.