Left ArrowWstecz

Neurolog nie wie, jak mi pomóc na ból głowy i drżenie. Partner uważa, że jestem leniwa, a ja po prostu wstydzę się pokazać-nie obrócę głowy, boli mnie.

Witam, mam drżenie głowy, jestem pod opieką neurologa ,ale nie bardzo sam wie jak mi pomóc. Stosuje zomiren, ale też już zaczyna nie dawać efektów. Bardzo mi to przeszkadza, na boki ostatnio nie mogę obrócić głowy.Z partnerem się kłócę, bo sądzi że nie chcę iść do pracy a mi po prostu wstyd ,że ktoś to widzi, wizyty u specjalisty bardzo długie terminy. Co mam zrobić? Proszę o pomoc.
Magdalena Bilińska-Zakrzewicz

Magdalena Bilińska-Zakrzewicz

Dzień dobry, przede wszystkim bardzo współczuję doświadczonych dolegliwości, wyobrażam sobie że musi być Pani bardzo zmęczona takim stanem rzeczy i nikłymi rezultatami dotychczasowego leczenia. Bardzo mała ilość danych uniemożliwia mi jakąś bardziej konkretną podpowiedź, natomiast pomyślałam o tym, aby Podjęła pani próbę rediagnozy – zarówno u neurologa, jak i równolegle u lekarza psychiatry. Być może ten drugi kierunek wskaże jakiś nowy sposób patrzenia na tę dolegliwości, Zwłaszcza, że w tle tej historii pojawia się jakieś napięcie w związku i trudności z powrotem do pracy. Jeśli kierunek konsultacji psychiatrycznej okaże się trafny, Sugerowałabym również skorzystać z konsultacji z Psychoterapeuta, które wesprze panią w wielu obszarach: stanu zdrowia, relacji z partnerem, innych trudności emocjonalnych, A jednocześnie być może będzie połączy Pani objawy z kwestiami funkcjonowania emocjonalnego i zaproponuje adekwatną terapię. Bezpłatną pomoc może pani uzyskać w poradniach zdrowia psychicznego, fundacjach i stowarzyszeniach oferujących bezpłatne wsparcie psychologiczne, w centrach interwencji Kryzysowej. Natomiast w sektorze prywatnym może pani skorzystać z wyszukiwarki na naszej stronie internetowej i znaleźć odpowiedniego specjalisty w pani okolicy. Pozdrawiam Magdalena Bilińska Zakrzewicz

2 lata temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Katarzyna Ochal

Katarzyna Ochal

Pani Sandro, widzę tu, że porusza Pani dwie kwestie. Jedna jest związana z tym, że neurolog nie jest w stanie pomóc Pani z Pani problemem i tu trudno coś doradzić, ponieważ informacje są dość ograniczone.

Druga kwestia to poczucie wstydu z powodu widocznych dolegliwości neurologicznych. Przykro mi, że Pani tego doświadcza. Możliwe, że trudno Pani zaakceptować objawy problemów zdrowotnych, a niestety w Pani przypadku są one widoczne dla otoczenia. Nie da się ich ukryć.

Może warto przeprowadzić szczerą rozmowę z Partnerem i wyjaśnić mu jak się Pani czuje, czym dla Pani jest problem z jakim się Pani musi mierzyć.

Serdeczności, Katarzyna Ochal

2 lata temu

Zobacz podobne

Borderline i spektrum autyzmu - już jestem wykończona rollercoasterem emocji i zachowań.
Mam 17 lat. Niedawno dostałam diagnozę spektrum autyzmu I nieprawidłowej osobowości chwiejnej emocjonalnie borderline. Ciągle borykam się z trudnościami na jakie niestety trafiam. Moje funkcjonowanie jest na tyle ciężkie, że muszę zażywać się lekami i ciągle zwiększać dawkę. Mam teraz taki epizod, że leżę w łóżku i myślę tylko i wyłącznie o przykrych rzeczach, odcinam się od bliskich, znowu po mojej euforii jest gwałtowny dołek (temu diagnoza nieprawidłowej osobowości chwiejnej emocjonalnie). Nie wiem już co robić. Mija już 2 lata od tego "rollercoastera" I różnymi ciężkimi wyzwaniami. Co prawda diagnoza wyjaśniła mi bardzo wszelkie moje zachowania, obyczaje, emocje jednak zastanawiam się tylko jak mogę mając te diagnozy sobie radzić? Mimo chodzenia obecnie regularnie na terapię, nie brakuje mi momentów krzyku, agresji, płaczu, izolacji a najgorsze, krzywdy bliskich i samej siebie.
Czy stres w ciąży może skutkować napięciem u narodzonego dziecka?
Dzień dobry, W czasie całej swojej ciąży byłam narażona na duży stres związany ze stalkingiem. Po porodzie okazało się, że mój syn musi uczestniczyć w zajęciach rehabilitacyjnych w związku z za dużym napięciem mięśniowym. Czy taki stan może żyć związany z stresem? Dodam, że syn jest urodzony w terminie, poprzez cesarskie cięcie, które było z przyczyn nagłych - zawężony zapis KTG.
Witam, czy ukryta leworęczność
Witam, czy ukryta leworęczność (zdiagnozowana przy diagnozie dysgrafii), jest powiązana z, nie wiem, jak to dokładnie nazwać. Ale z lekkim rozdwojeniem jaźni i zaburzeniami dysocjacyjnymi. W sensie od małego mam w sobie drugą osobowość, taki akronim siebie, który czasami przejmuje nade mną kontrolę. W stresujących sytuacjach lub gdy jestem zły. Zmieniając mój wizerunek świata i podejście do niego. Rozwijając bardziej. Jestem wrażliwą osobą, miałem problemy z odnalezieniem się wśród rówieśników. Do pewnego momentu, gdy zacząłem się dopasowywać, by by przetrwać. Od tamtej pory jest nas dwóch. Ja, który jestem tam gdzieś w środku, jestem, jaki jestem tylko dla siebie tylko ja znam to co naprawdę myślę/czuję. I ten drugi, wykreowany na doświadczeniach, które mnie spotkały i wizji tego jakim, chciałbym być (z tym, że to nie do końca chodzi mi tu o samorozwój) . Na koniec dodam, że leczę się psychicznie z powodu (f43 i f21). Biorę pomazynę na noc, gdyż natłok myśli nie pozwalał mi zasnąć i miałem ataki lękowe (choć te ataki miałem całe życie, tylko nie byłem świadom, że to właśnie jest to, czyli nie wiedziałem, co się dzieje). Przepraszam za brak zwięzłości, mam nadzieję, że wystarczająco jasno opisałem sytuację. W razie co proszę pytać. Tymczasem na koniec powiem, że pytam, gdyż ta moja diagnoza nie jest do końca jasna i szukam wszelkich możliwych punktów zaczepienia. Pozdrawiam serdecznie R.
Niepełnosprawność intelektualna- nie wiem jaką drogę po szkole wybrać.
Witam, mam pytanie, otóż za niedługo kończę 3-letnią szkołę zawodową, ale mam lekkie upośledzenie umysłowe i nie bardzo wiem, co dalej. Chciałbym się zapytać, co będzie lepsze -czy zakład pracy chronionej czy renta czy może normalna praca. Chciałbym, żeby wypowiedział się ktoś doświadczony.
Czemu mam tiki nerwowe?
Czemu mam tiki nerwowe?
demencja

Demencja - przyczyny, objawy i leczenie

Demencja to problem dotykający milionów ludzi. Zrozumienie jej przyczyn, objawów i metod leczenia jest kluczowe dla skutecznej profilaktyki i opieki. Ten artykuł dostarcza rzetelnych informacji, pomagających zrozumieć demencję i jej wpływ na pacjentów.