- Strona główna
- Forum
- związki i relacje
- Partner regularnie...
Partner regularnie mnie zostawia, mówiąc o problemie tworzy we mnie winną.
Ona
Agata Feliga
Bardzo mi przykro, że przechodzisz przez tak trudny czas. To naturalne, że czujesz się zraniona i zagubiona w takiej sytuacji. Ważne jest, abyś pamiętała, że relację tworzą dwie osoby i nie tylko Ty jesteś odpowiedzialna, winna temu, co się dzieje.
Zachęcam Cię do szczerej rozmowy z partnerem w której wspólnie podzielicie się swoimi uczuciami, myślami i podejmiecie decyzję co dalej. Pamiętaj, że Twoje uczucia są ważne i masz prawo do ich wyrażania. Poczucie winy może utrudniać Tobie przybliżenie się do twoich potrzeb i nie masz wpływu na decyzję swojego partnera, jednak zachęcam Cię do spróbowania porozmawiania z partnerem o zaistniałej sytuacji i zadbaniu o Siebie.
Pozdrawiam ciepło,
Agata
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry,
z opisu Pani jest pani w trudnej sytuacji. Czuje się pani porzucona i odrzucona a z tym mogą być związane bardzo trudne emocje. Nie wiem ile czasu pani była w związku? Potrzebuje Pani wsparcia w tej sytuacji i rozmowy ze specjalistą. Zachęcam! Natomiast jeżeli ciągle Pani partner tak się zachowuje wobec pani. To jest szantaż, brak szacunku, manipulacja i przekroczenie Pani granic. Dopóki Pani będzie to akceptować i pozwalać na to, niestety to nigdy się nie skończy. Rozumiem, że ciężko Pani podjąć decyzje, tym bardziej zachęcam udać się po wsparcie do specjalisty.
Wszystkiego dobrego!
Irena Kalużna-Stasik - psycholog
Katarzyna Waszak
Dzień dobry!
Pani nastrój jest adekwatny do sytuacji - przeżywa Pani stratę. Napisała Pani, że partner ciągle Panią zostawia, jest to rodzaj przemocy. Pytanie, dlaczego Pani na to pozwala. W relacji rozwiązuje się wspólnie problemy, opracowuje jakiś plan postępowania, komunikuje z wzajemnym szacunkiem. Do poprawy jakości związku potrzebna jest chęć obojga z partnerów. Obwinianie nie rozwiąże trudności, ogranicza sprawczość. Ważne, aby mówić bliskiej osobie o swoich potrzebach, pragnieniach, by czuć się bezpiecznie.
Zachęcam do skorzystania z psychoterapii, aby dostrzegła Pani swoją wartość i nauczyła się stawiać granice.
Powodzenia

Zobacz podobne

Asertywność – jak ją rozwijać i dlaczego jest ważna?
Asertywność może odmienić Twoje życie. Poznaj techniki, które pomogą Ci budować zdrowe relacje, chronić się przed mobbingiem i wyrażać potrzeby. Dowiedz się, jak stać się bardziej asertywnym i cieszyć się lepszą jakością życia osobistego i zawodowego.