Czy pierwszy okres w wieku 14 lat jest normalny? Wyjaśniamy, co to oznacza
Mona

Dorota Mucha
Droga Mona, przykro mi, że nie czujesz wsparcia ze strony bliskich. Tak, pierwszy okres w wieku 14 lat jest całkowicie normalny. Dziewczynki zaczynają miesiączkować między 10 a 16 rokiem życia, więc 14 lat to średnia. To naturalna część dojrzewania i nie ma powodu do niepokoju.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, porozmawiaj z zaufaną dorosłą osobą.
Pozdrawiam,
Dorota Mucha - psycholog

Natalia Gładka
Tak, jest to całkowicie normalne.
Statystycznie pierwsza miesiączka u dziewczynek pojawia się między 11 a 14 r.ż. jeśli pojawią się przed 10 r.ż. należy skonsultować się z dziecięcym endokrynologiem.

Martyna Jarosz
Tak, jest to całkowicie normalne! Każdy rozwija się inaczej. Pierwsza menstruacja może wystąpić w wieku od 10 do 16 lat.
Pozdrawiam serdecznie,
Martyna Jarosz

Aleksandra Siwek
Tak to całkowicie normalne. Nie ma jednego właściwego wieku na pierwszy okres. Pierwszy okres zwykle pojawia się między 10 a 16 rokiem życia. Kiedy to się stanie, zależy między innymi od genów, stylu życia i stanu zdrowia. Jeśli nie masz z kim porozmawiać w domu o tych sprawach, spróbuj u szkolnego pedagoga/psychologa lub innych zaufanych dorosłych.
Pozdrawiam
Aleksandra Siwek

Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry Mona,
pierwsza miesiączka powinna pojawić się przed 16 rokiem życia, a więc wszystko u Ciebie dobrze.
Nie masz się czym martwić :)
Pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl

Justyna Czerniawska (Karkus)
Dzień dobry,
pierwsza miesiączka w wieku 14 lat jest jak najbardziej rzeczą naturalną. Miesiączka może pojawiać się również wcześniej, nawet około 11 roku życia.
Pozdrawiam serdecznie,
Justyna Czerniawska - psycholog, psychoterapeuta

Iwona Lassota
Dzień dobry, każda dziewczynka dojrzewa w swoim czasie. Pierwsza miesiączka może pojawić się zarówno w wieku 11 lat, jak i 17.
A więc wiek 14 lat to czas, kiedy może pojawić się pierwszy okres.
Pozdrawiam,
Iwona Lassota

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Mam 14 lat na imię Monika. Od roku jestem z chłopakiem. Bardzo się lubimy, ale zaczął się ostatnio "dziwnie" zachowywać.
Poprosił mnie, abym podniosła bluzkę do góry (nie noszę jeszcze stanika). Zawstydziłam się, ale zrobiłam to, bo to mój chłopak. Chciał również, abym zdjęła spodnie, ale nie zgodziłam się. Czy to normalne zachowanie? On ma 15 lat, jak mam się zachować?