- Strona główna
- Forum
- dzieci i młodzież, kryzysy, zaburzenia nastroju
- Jak radzić sobie z...
Jak radzić sobie z myślami samobójczymi w wieku 15 lat?
Treść wrażliwaMam 15 lat często mam myśli o samobójstwie, co robić?
Anonim
Jagoda Jek
To, co opisujesz, jest ważne - nie jesteś z tym sam. Myśli o samobójstwie u 15-latka nie są czymś, z czym trzeba radzić sobie w pojedynkę. Najlepszy następny krok to powiedzieć o tym dorosłej osobie, której możesz zaufać (rodzic, opiekun, pedagog/psycholog szkolny, nauczyciel, lekarz) i umówić kontakt ze specjalistą zdrowia psychicznego (psycholog, psychiatra dzieci i młodzieży).
Jeśli czujesz, że możesz zrobić sobie krzywdę lub nie możesz zapewnić sobie bezpieczeństwa, zadzwoń :
112 - gdy grozi Ci natychmiastowe niebezpieczeństwo lub nie możesz zapewnić sobie bezpieczeństwa.
116 111 - Telefon Zaufania dla Dzieci i Młodzieży (24/7).
800 70 2222 - Centrum Wsparcia dla osób w kryzysie psychicznym (24/7)
Pomoc jest dostępna, wiele osób z takimi myślami dostaje realne wsparcie i wraca do poczucia, że da się żyć inaczej.

Zobacz podobne
Dzień dobry.
Mamy 11-letnią córkę. Od pewnego czasu w ogóle nas nie słucha, spóźnia się, pyskuje, obraża, pokazuje język, krzyczy, a w ataku złości uderza, w co popadnie. Jako rodzice jesteśmy już wykończeni. Mamy ustalone zasady, ale córka wcale się do nich nie stosuje. Internet i telefon zostały jej zabrane.
Możemy prosić o radę, jak rozmawiać z nastolatką? Dodam, że czasami jestem niekonsekwentna, ponieważ bardzo kocham córkę i zdarzają się momenty, kiedy wszystko jest w porządku. Ona jednak wygaduje bzdury, że nie mamy dla niej czasu. Pracujemy, a każdą wolną chwilę staramy się jej poświęcać. Dużo czasu spędza na dworze z koleżankami. Kiedy mówię jej, że tęsknimy za wspólnymi chwilami, reaguje tylko głupim uśmiechem.
Nie chce się pakować do szkoły, brakuje mi już słów. Jestem psychicznie wykończona.