Left ArrowWstecz

Poszukuję terapii grupowej w Warszawie z powodu nieśmiałości i trudności w relacjach grupowych

Szukam terapii grupowej na terenie Warszawy. Mam duże trudności w grupie, silną nieśmiałość i pustkę w głowie przy innych ludziach.
User Forum

Jan

3 miesiące temu
Karolina Kolwas

Karolina Kolwas

Dzień dobry,

Obecnie nie tworzę nowej grupy psychoterapeutycznej, ale mogę polecić Ośrodek Psychoterapii Rasztów przy ulicy Dominikańskiej, gdzie grupy są półotwarte, czyli, że w każdej chwili może dołączyć nowa osoba.

Pozdrawiam serdecznie,

Karolina Kolwas

3 miesiące temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Panie Janie, wybór terapii grupowej przy takich trudnościach jest bardzo odważnym i skutecznym krokiem, ponieważ grupa stanowi bezpieczne miejsce, w którym można w kontrolowanych warunkach przełamywać lęk. W Warszawie warto szukać ośrodków takich jak Akademicki Ośrodek Psychoterapii (AOP), Centrum Terapii Poznawczo-Behawioralnej (CTPB) czy liczne poradnie zdrowia psychicznego (np. na ul. Dolnej lub ul. Nowowiejskiej), które prowadzą nabory do grup terapeutycznych. Przed dołączeniem do grupy zazwyczaj odbywają się konsultacje indywidualne, podczas których terapeuta pomoże ocenić, czy dany profil grupy będzie dla Pana najbardziej pomocny. Proszę pamiętać, że właśnie ta pustka w głowie jest tym, nad czym w grupie pracuje się najskuteczniej poprzez stopniowe oswajanie kontaktu z innymi.

Powodzenia

Bożena Nagórska

2 miesiące temu
Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

W Warszawie znajdziesz kilka centrów oferujących terapię grupową dostosowaną do nieśmiałości, trudności społecznych i lęku, w tym Trening Umiejętności Społecznych (TUS) oraz grupy wsparcia. Te formy terapii pomagają przełamywać blokady w grupie, budować pewność siebie i radzić sobie z "pustką w głowie" poprzez ćwiczenia interpersonalne w bezpiecznej atmosferze.

2 miesiące temu
inteligencja

Darmowy test samooceny inteligencji emocjonalnej

Zobacz podobne

Czy da się "wyjść" z zaburzenia (wyleczyć)?
Czy da się "wyjść" z zaburzenia (wyleczyć)? Jestem kilka lat w psychoterapii indywidualnej poznawczo-behawioralnej, grupowe też za mną i leczenie farmakologiczne. Bez leków udało się "trzymać formę" blisko roku (przeciwpadaczkowe), ale obecnie na SSRI.
Ustaliłam sobie, jakie mogą być moje cele terapeutyczne w nadchodzącej psychoterapii
Ustaliłam sobie, jakie mogą być moje cele terapeutyczne w nadchodzącej psychoterapii, oto jak to na razie wygląda: 1. Być w stanie iść do pracy 2. Pozbyć się anhedonii 3. Pozbyć się zaburzeń funkcji poznawczych 4. Pozbyć się lęku przed oceną i wstydu w sytuacjach społecznych 5. Pozbyć się obniżonej energii 6. Zwiększyć poczucie własnej wartości 7. Osiągnąć bardziej optymistyczne podejście 8. Odzyskać zainteresowanie rzeczami, które kiedyś cieszyły 9. Zwiększenie aktywności życiowej i chęci, by te czynności wykonywać 10. Zniknięcie wrażenia bycia obserwowaną i że ktoś zna moje myśli 11. Pozbyć się zawrotów głowy 12. Pozbyć się problemów z oddychaniem 13. Pozbyć się dyskomfortu na skórze 14. Pozbyć się lęków Jakie myśli na ten temat? Czy nie jest za dużo tych celów? Nadają się one do wniesienia na terapię? Oczywiście jestem otwarta na odrzucenie ich w takiej formie przez psychoterapeutkę i jej pomoc w zmodyfikowaniu ich. Na cztery ostatnie cele na razie działają moje leki, ale w marcu zmieniam psychiatrkę i ona mi pewnie zmieni leki, a co za tym idzie działanie ze strony leków możliwe, że się zmieni, poza tym czytałam, że leki tylko tłumią objawy, a to psychoterapia leczy zaburzenia, także chyba warto pracować nad tym, czego obecnie tak nie odczuwam, a co może mi wrócić, gdy kiedyś przyjdzie mi odstawiać leki. To, co zawarłam w celach, to nie są moje jedyne objawy, ale starałam się w nich zawrzeć to, co dla mnie najważniejsze i też sporo moich innych objawów jest wtórnych do tych zawartych w celach
Czuję, że społeczeństwo nie szanuje osób uprzejmych, grzecznych-trzeba być chamem, żeby otrzymać respekt.
Witam. Mam pytanie, dlaczego jak człowiek jest miły, uprzejmy, grzeczny, uczciwy, to ludzie próbują człowieka wykorzystać i nie szanują, pomiatają. Czy w tych czasach trzeba być chamem i prostakiem, żeby mieć szacunek i respekt u ludzi ?
Jak radzić sobie z emocjami?

Jak sobie radzić z emocjami?

Dzień dobry, Czuję, że potrzebuję jakiegoś zewnętrznego wsparcia.
Dzień dobry, Czuję, że potrzebuję jakiegoś zewnętrznego wsparcia. Nie za bardzo wiem, gdzie leży sedno moich problemów, to też nie wiem czy udać się do psychiatry, czy psychoterapeuty. Z jednej strony podejrzewam u siebie ADHD, z drugiej zauważyłem, że powtarzam pewne wzorce w swoim zachowaniu, które niszczą mi relacje romantyczne czy w jakiś sposób mnie ograniczają w codziennym funkcjonowaniu. Gdzie zwrócić się najlepiej po pomoc?
Rozwój osobisty

Rozwój osobisty - jak skutecznie rozwijać siebie i osiągać cele

Chcesz skutecznie rozwijać siebie i osiągać cele? Poznaj kluczowe aspekty rozwoju osobistego, które pomogą Ci w realizacji Twoich ambicji. Dowiedz się, jak wykorzystać swój potencjał i stać się najlepszą wersją siebie!